fredag den 20. april 2012


Kan bloggen være en mulighed for det enkelte menneske til at udtrykke sig frit, og kan bloggen/nettet virkelig blive et middel til at slippe fri af en stats undertrykkelse af ytringsfriheden?


Den kinesiske kunstner Ai Weiwei mener, at den kinesiske censur aldrig kan besejre internettet (Information 17. april). Han siger: ”Siden vi fik nettet og kunne skrive blogs (..)er folk begyndt at udveksle ideer, og en ny følelse af frihed er vokset frem.” Weiwei tror på, at bloggen kan bruges til at udveksle ideer og at kineserne på denne måde lærer at gøre brug af deres rettigheder. ”Folk er begyndt at mærke frihedens vind.” –”Hvis internettet er ukontrollabelt, vil friheden vinde. Så simpelt er det.”

I Tunis blev to unge bloggers for nylig idømt 7 års fængsel ”for overtrædelse af moral og forstyrelse af den offentlige orden”. De havde uploaded billeder af profeten Muhammed i nøgen figur på Facebook.

En tv-direktør for den tunesiske Tv-station, Nessma, er anklaget for ”blasfemi”, fordi han har tilladt visning af tegnefilmen Persepolis, som rummer en afbildning af Gud.

I Ægypten blev en 17-årig kopter i april idømt tre års fængsel for ”at have fornærmet islam og islams profet” ved at bringe profetkarikaturer på Facebook.

Disse eksempler viser, hvordan en stat bruger religiøs intolerance som redskab for at styrke magten og den sociale kontrol.

Det enkelte menneske skal ikke blive for selvstændigt og f.eks. have ret til at udbrede skepsis over for religionen. Staten kontrollerer individet gennem religionen. Overvågning af selvstændig tænkning er det redskab, der skal bruges.

Både Tunis og Ægypten var centrale stater i det arabiske forår.  Hvad mon der sker ”med frihedens vind” i Kina?