søndag den 30. juni 2013

Miya Ando kommer til Danmark


Miya Ando er født i Californien. Moderen er japaner og faderen russisk-amerikaner. De første 6 år af sit liv boede hun sammen med sin familie i et buddhistisk tempel i Okayama, hvor hendes bedstefar var leder af templet. Senere flyttede familien til en stor skov i Santa Cruz i Californien. Hendes forfædre var sværdsmede, så stålet ligger hende i blodet.


 Det er måske forklaringen på, at den lille og spinkle kvinde nu arbejder med store stål- og metalplader, som hun saver, sandblæser, lakerer og kommer i syrebad. Ved at anodisere aluminium får hun en diamanthård overflade, hvor hun kan lave håndmalede malerier, der kan minde om akvareller. 
 Stål er symbolet på styrke. Det kaster hun sig over for at prøve at skabe noget æterisk. Det bliver til spejlende abstrakte malerier, hvor lyset danser i farvene. I juni kunne hun så udstille på New Yorks Sundaram Gallery, som er et vigtigt sted for en ung kunstner, der er ved at skabe sig en profil.

På et tidspunkt vil hun så dukke op i Danmark. B&O har nemlig fået øje på hende i forbindelse med deres lancering af deres aluminium- højttalere. 20 af disse højttalere skal smykkes med Miya Andos helt specielle aluminiumskunst. Hallo, kunst på højttalere! Det skal blive spændende at se, hvordan denne form for nytænkning vil blive modtaget.