tirsdag den 17. juni 2014

Kan man blive stukket af et kunstværk?

I dag åbnede udstillingen The Human Factor på Hayward Galleri i London med værker af "20 førende internationale kunstnere". Et af værkerne er en betonskulptur af franskmanden Pierre Huyghe. Det har tidligere været udstillet på bl.a dOCUMENTA (13) i Kassel. Værket forestiller en nydelig tilbagelænet nøgen kvinde med en bikube som hoved. Galleriet valgte at udstille værket på en af deres udendørs terrasser. Da bisværmen var blevet monteret skete der noget, der i den grad tiltrak pressen og skabte så meget postyr, at galleriet måtte opstille en sværm af sikkerhedsregler for at beskytte publikum.

Hvad publikum ikke fik lov at opleve var en sand massakre på kvindehovedet. Galleriet kom til at opleve, at der er rigtig mange bier i London. Selv på en kølig grå mandag morgen kommer hundredvis af bier i summende cirklende klynger, og når solen skinner stiger antallet markant. Der er bikuber på toppen af Festival Hall og The National Theatre og bierne herfra kastede sig over galleriets bier.

Hvem er det lige der skal beskyttes nu.

Så nu kommer sikkerheden. Værket er installeret efter rådgivning af to store bi organisationer i England. Hver morgen bliver bisværmen påsat af professionelle biavlere og kun 20 besøgende ad gangen vil få tilladelse til at komme ud på terrassen, hvor der er en skærm, der skal holde dem på 7 meters afstand af skulpturen. Endelig er der konstant to eksperter i bistik, der står klar til førstehjælp, hvis nu en skulle blive stukket.
Af andre kunstnere kan da lige nævnes Jeff Koons med værket Bear and Policeman, 

Maurizio Cattelans Now

 og Thomas Schütters Krieger.