fredag den 13. februar 2015

Robert Jacobsen: Jernmanden - Ny udstilling på HEART


Her står de så, Aage Damgaard og de to "huskunstnere" maleren Paul Gadegaard og billedhuggeren Robert Jacobsen. Året er 1959, hvor der var en udstilling i Herning Hallen. Aage Damgaard var bagmanden, Paul Gadegaard iscenesætteren og manden, der med sine stærke farver skabte baggrunden for Robert Jacobsens skulpturer.

Nu skriver vi 2015 og museums-direktør Holger Renberg har taget eksemplet op til efterfølgelse, og det har givet rummene på HEART en vis intimitet og skabt nogle sprælske rammer, hvor de to kunstnere klæder og supplerer hinanden.

Bitten Damgaard fortalte om Paul Gadegaard, som kom til Herning i 1952 som den første huskunstner på fabrikken. Han var en fremmed fugl og han vakte en vis opsigt i gadebilledet i sin kridhvide og pletfri kedeldragt.


Efter Bitten Damgaard fortalte Robert Jacobsens hustru, Maria Jacobsen, om sin første tid med kunstneren Robert Jacobsen. Her er en lille del af talen, der bliver tilført nogle af værkerne fra HEART:Video

Robert Jacobsen kom til Herning i 1958. Han skabte liv på Den Sorte fabrik, og han blev gode venner med en smed fra fabrikken, som han fik et fint samarbejde med. Bohemen Robert Jacobsen blev et kendt billede på egnen, og han var vellidt, for han kunne godt lide at folk kom og snakkede med ham, når han stod og svejsede.