torsdag den 15. oktober 2015

HOLSTEBRO KUNSTMUSEUM: Åbnigen af Martsudstillingen 1951 - 1983


Interessant kunstudstilling på Holstebro Kunstmuseum, hvor der vises værker af Kunstnersammenslutningen Martsudstilingen 1951 – 1982. Her på denne udstilling er der ikke inddraget moderne formidlingshjælpemidler eller opstillet teaterkulisser, der skal sørge for, at man ikke keder sig, og at kunsten får en vis underholdningskvalitet.Selvfølgelig ikke, og ”iscenesættelsen” af udstillingen er helt i Kunstsammenslutningens ånd: Det er værket selv, der skal være i centrum.
23 værker af Martsudstilingen er samlet på Holstebro Kunstmuseum. ”Martsudstillingen varede i 30 år og Cobra kun i tre år, alligevel er det Cobra, der er løbet med hele opmærksomheden”, sagde professor i politologi, Henning Jørgensen i sin åbningstale. Holstebro Kunstmuseum har med denne udstilling villet trække nogle kunstnere, der var væsentlige for deres samtid, ud af glemslen. Det var kunstnere, der arbejdede ud fra et veldefineret kvalitetsbegreb og et tilstræbt højt kvalitetsniveau.Nu kommer Martsudstillingen frem i lyset, og det kan måske ændre lidt på kunsthierarkiet, i hvert fald har Holstebro Kunstmuseum koncentreret sig om nogle vægtige kunstnere mere for deres kunstneriske værdi end deres markedsværdi.
Det er det, man har kunstmuseer til.


Ifølge museumsloven er et kunstmuseum forpligtet til både at belyse fortidens og nutidens kunst, og for nogle museer er en af deres vigtigste opgaver, at få de besøgende til at forholde sig til kunsten og ikke mindst til at reflektere over den. Et åbent spørgsmål bliver så, om man bedst gør det gennem iscenesættelser, scenografi, teaterkulisser og rig lejlighed og tilskyndelser til at bruge selfies. Det må jeg vende tilbage til, og jeg må ærligt indrømme, at jeg stod helt af på Aros udstilling med Michael Kvium - Fools. Her blev anvendelsen af selfies af museet nærmest brugt som et bevis for, at de besøgende fik en større forståelse for og et tættere forhold til værkerne.


Det var nogle af de tanker, jeg fik efter mit besøg på Holstebro Kunstmuseum.

Se lidt fra udstillingen her: