fredag den 23. november 2012


 
 
 



Jeffrey Eugenides: Bryllupsintrigen

 
 
 
 
Bogen foregår på Brown University i Rhode Island i det nordøstlige USA. Vi er også på Manhattan i New York, på bryllupsrejse til Paris og på en både udvendig og indvendig dannelsesrejse til Indien. Centrum i bogen er tre unge studerende i 80’ernes USA.
De er alle tre velbegavede og vi kommer godt og fagligt ind i deres specialer. Madeleine læser litteratur og følger kurser om Jane Austen, Brontë-støstrene, George Eliot m.fl. Roland Barthes spiller også en rolle for hendes kærlighedsliv. Der er rigeligt med litterært gods i bogen.
Vi følger de unges kvaler med at finde et ståsted, deres forsøg på at vriste sig fri af forældrenes ”gode” hensigter for dem og oplever et fortvivlet forsøg på at tage kampen op med den genetiske arv.
Der er ingen bryllupsintrige mulig i de unges forsøg på at finde den ”rette”.
Der er en meget gribende og smertelig beskrivelse af det at være maniodepressiv. En kronisk sygdom, som Leonard kæmper hårdt med for ikke at blive lemlæstet, ligesom han er hårdt belastet af sin sociale arv. Madeleine er en overklassepige fra et akademisk hjem og hendes ”modsætning” er Leonard, der kommer fra et meget splittet hjem med en barsk mor, der ikke kan se ham som det menneske, han er. På den anden side af Madeleine står Mitchell, som er meget forelsket i hende, men hun har det bedst med at de er venner, og de er gode venner. Gennem Mitchell kommer vi på en spændende dannelsesrejse og frem mod en lærerig og fin erkendelsmæssig afklaring af hans forhold til Madeleine
En meget velskrevet bog, hvis problematikker er universelle, men samtidig en indføring i tiden og miljøet.