søndag den 18. september 2016

The Opening of the Exhibition Andy Wahol – The Man Behind the Myth

Holger Reenberg byder velkommen til de to udstillinger på HEART: Andy Warhol  og Alex da Corte. Ferniseringen blev noget af et tilløbsstykke. Sådan er det i dag: Navne trækker: Andy Warhol og TV star med mere Jørgen Leth.Kurator på udstillingerne er Michael Bank Christoffersen. Han har haft stor betydning for Andy Warhol udstillingen, hvor han har samarbejdet med José Diaz, The andy Warhol Museum.

José Diaz, Milton Fine Art director, The Andy Warhol Museum.
Der var mange af malerierne, jeg havde set på andre udstillinger i Danmark og Europa, men dette havde jeg aldrig set før. Det hører faktisk til serien Shadows, men det falder helt uden for bl.a. serien på 102 silketryk, der bliver linet op i én lang række,når de udstilles imposant på de store museer. Dette maleri, akryl på lærred, får lov at stå i sin gribende enkelhed.

Så var der to værker Oxidation Painting fra 1978, som jeg heller ikke havde set før. Acryl og urin på lærred. Warhol var selv mand for de første. Senere blev det overdraget til fabriksarbejderne. Dette foto er et herligt eksempel på iscenesættelse og kuratering. Michael Bank Christoffersen har skabt et rum, hvor han gerne vil vise konflikten mellem Andy Warhols homoseksualitet og hans religiøse tro som katolik. På den ene endevæg finder man pornoblade med vel-udstyrede mænd og på den modsatte væg ser man Warhols

Last supper serie, der blev skabt i Italien, baseret på Leonardo da Vincis originale maleri. Andy Warhol ville gerne give et seriøst bevis på, at han er forblevet en hengiven kristen.
I midten sætter Michael så Warhols installation Ten Punching Bags (1985-86).som Warhol lavede sammen med Jean-Michel Basquait, der brugte elementer fra Last Supper. Sådan bliver Warhols konflikt mellem det at være homoseksuel og katolik anskueliggjort i rummet.

HEART har med denne udstilling virkelig levet op til de krav museumsloven stiller til et kunstmuseum, nemlig forpligtelsen til at belyse både fortidens og nutidens udtryk. Med denne udstilling får vi et indtryk fra  en periode i kunstens historie, og allervigtigst, udstillingen får de besøgende til at reflektere over kunsten, takket være kurateringen.

Åbningstalen blev holdt af Jørgen Leth.