mandag den 9. september 2019

Den desillusionerede kunstelsker - Et foredrag af Lars Morell i Skt. Lukas kirke i Århus


Selve kirken, hvor jeg i øvrigt blev døbt i 1942 er under restaurering, så foredraget blev holdt i det rum, der midlertidigt fungerer som kirkerum. Bag Lars Morell kan man se en altertavle malet af Hans Krull. Jeg snakkede med en fra menighedsrådet om, hvordan selve malerprocessen havde fundet sted i rummet. Hans Krull er jo kendt for de store sving med penslen, så her blev gardinerne bagved sprøjtet til med maling. Det var menighedsrådet ikke så begejstret for, især ikke da de fik regningen på rensning af gardinerne. Godt 20.000 kr. tror jeg, så man afkrævede en erstatning af Krull. Han havde ikke nogen forsikring, og han kunne ikke betale et så stort beløb. Efter lange samtaler endte det så med at menighedsrådet fik altertavlen uden beregning.

Lars Morell stillede sig op foran altertavlen og gik under foredraget frem og tilbage og førte os gestikulerende og medrivende ind i hans opfattelse af kunst. Det monokrome billede var ikke kunst. Man tegner en vandret streg på lærredet, så har man en horisont, og herfra udfolder kunsten sig. Vi hørte om kunsten som et vindue og om kunsten som et som et spejl, ja vi kom på en spændende tur. Det gik dog ikke helt op for mig, hvorfor han var desillusioneret udover at hans forventninger til og hans syn på kunst havde ændret sig siden han var ung.
Lars Morell sluttede af med at fortælle om sin bog ”200 års kunst i Århus”. Han havde henvendt sig til flere for at høre, om de kunne skrive historien om kunsten i Århus gennem 200 år, bl.a. også til AROS, men selv her var man ikke i stand til det, ja, så måtte han jo gøre det selv!